Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΖΗΤΑ 230000 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΤΗΣΙΩΣ

Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2004

Σήμερα, στην Ευρώπη, περίπου 3,7 εκατ. άτομα ασκούν δραστηριότητα, η οποία έχει σχέση με τα επαγγέλματα ICT. Η ζήτηση της αγοράς εργασίας για προσωπικό ανάλογης εξειδίκευσης, καταγράφτηκε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε 230.000 άτομα ετησίως.

'Ελλειμμα εξειδικευμένων επιστημόνων πληροφορικής και επικοινωνιών εξακολουθεί να καταγράφεται στην Ευρώπη, καθώς παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στον κλάδο, η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από την προσφορά, σύμφωνα με έρευνα του CEDEFOP.

Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, η οποία εκπονήθηκε φέτος και παρουσιάστηκε σήμερα στο ευρωπαϊκό συνέδριο "Ε-Skills 2004", στις εγκαταστάσεις του Cedefop στη Θεσσαλονίκη, ο συνολικός αριθμός όσων εξασκούν επαγγέλματα άμεσα συνυφασμένα με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) αναμένεται να προσεγγίσει μέχρι το 2010 τα 5,1 εκατ. άτομα στην Ευρώπη.

Σήμερα, στην Ευρώπη, περίπου 3,7 εκατ. άτομα ασκούν δραστηριότητα, η οποία έχει σχέση με τα επαγγέλματα ICT. Η ζήτηση της αγοράς εργασίας για προσωπικό ανάλογης εξειδίκευσης, καταγράφτηκε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε 230.000 άτομα ετησίως.

"Ωστόσο, η προσφορά δεν είναι ανάλογη της ζήτησης, η οποία σε αυτή τη χρονική φάση είναι μεγαλύτερη, καθώς ο αριθμός των φοιτητών ICT ή όσων πραγματοποιούν την πρακτική τους, σε ανάλογο επαγγελματικό αντικείμενο, τόσο σε επίπεδο Bachelor, όσο και σε ανώτερο επίπεδο, δεν είναι αρκετός", τονίζεται στην έρευνα.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, στο οποίο μετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακαδημαϊκοί και στελέχη της βιομηχανίας, μόνο το 27% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση, όσον αφορά την αξιοποίηση της πληροφορικής στο επάγγελμα, που ήδη εξασκεί.

Το σχετικό ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο, στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπου μόλις το 4% έχει εκπαιδευτεί στο αντικείμενο ICT (με επιδοτούμενο πρόγραμμα από τον εργοδότη τους), ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό είναι ελάχιστο και προσεγγίζει το 3%.

ΧΑΜΗΛΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Ιδιαίτερα για το γυναικείο εργατικό δυναμικό, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 43% του συνόλου των εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις μόλις το 18%, όσων έχουν ως αποκλειστικό επάγγελμα την πληροφορική, ανήκουν στο "ωραίο φύλο".

Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στα επαγγέλματα ICT, στις Ηνωμένες Πολιτείες (το ποσοστό τους φτάνει στο 34% του εργατικού δυναμικού) και σε χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, όπου το αντίστοιχο μέγεθος έχει «εκτοξευτεί» στο 55%.

Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, αποκαλύφθηκε μάλιστα, ότι όσον αφορά την ικανότητα χρήσης εργαλείων ICT, οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να νιώσουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές, σε σχέση με τους άντρες (48% οι γυναίκες, έναντι 35% οι άνδρες).

Στο σημείο αυτό, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση στα e-Skills, που δεν είναι μία διαδικασία εφάπαξ, αλλά δια βίου και με γνωστικό αντικείμενο, συνεχώς μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία «Πολυμετοχικών Συνεργασιών» (MSP ή Multi-stakeholder Partnerships), μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων εκπαίδευσης στα e-skills, όπως τα ιδρύματα δημόσιας παιδείας, ιδιωτικής και οι θεσμικοί φορείς των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

 

 

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - 1ο ΚΕΣΥΠ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2005