Τα επαγγέλματα του αύριο

ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Του Ζ. ΨΑΛΛΑ

Τα επόμενα χρόνια τα επαγγέλματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις θα αυξηθούν όσο ποτέ άλλοτε, λένε οι ειδικοί.

Βασικός λόγος είναι η «τεχνολογική επανάσταση -μέρος δεύτερο» που είναι έτοιμη να ξεκινήσει και θα απαιτεί περισσότερο εξειδικευμένα μυαλά παρά μηχανικές διαδικασίες. Ήδη σήμερα οι δαπάνες για το λεγόμενο άυλο κεφάλαιο όπως είναι οι πατέντες, τα δικαιώματα και τα εμπορικά σήματα, αυξάνονται γρηγορότερα από τις δαπάνες για εξοπλισμό.

Πληροφορική

Η ανάπτυξη στις τεχνολογίες και το άυλο κεφάλαιο θα απαιτήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα στη δεκαετία 1992-2002 στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν οι θέσεις των προγραμματιστών και αναλυτών για υπολογιστές, φτάνοντας τα 2,4 εκατ.

Πριν ένα χρόνο το Amazon.com εισήγαγε τη θέση του «προϊσταμένου αλγορίθμων». Το μέλλον μπορεί να φέρει ειδικότητες όπως αυτή του «σχεδιαστή τεχνητής ευφυΐας».

Σήμερα διαγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για βιολόγους, γιατρούς, κειμενογράφους διαφημίσεων, σχεδιαστές στο Web και πωλητές με εξειδικευμένες γνώσεις. Ευκαιρίες εργασίας υπάρχουν επίσης στον τομέα της υγείας, καθώς οι ηλικιωμένοι απαιτούν προσωπική εξυπηρέτηση. Από την άλλη μεριά το συνταξιοδοτικό όριο θα αυξηθεί και θα απαιτούνται θέσεις εργασίας για ηλικιωμένους και ίσως πολλές εταιρείες καλύψουν αυτή την ανάγκη προσφέροντας μερική απασχόληση. Και βέβαια θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για επαγγέλματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

Υπάρχουν όμως και επαγγέλματα που ακολουθούν φθίνουσα τάση, όπως π.χ. η απασχόληση στον αγροτικό τομέα, όπου η παραγωγικότητα λόγω της συνεχούς εισαγωγής της τεχνολογίας δεν πέφτει ποτέ. Αλλά και στη βιομηχανία η τάση είναι ίδια, όπως επισημαίνει ο Πίτερ Ντράκερ, θεωρητικός του μάνατζμεντ.

Το 1953 στις ΗΠΑ η βιομηχανία απασχολούσε το 32% των εργαζομένων, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο μόνο το 11,3%. Ο Ντράκερ προβλέπει ότι στα επόμενα 20 χρόνια το ποσοστό αυτό θα πέσει εκεί που ήταν πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο 7%, καθώς η ρομποτική θα αντικαθιστά κάθε δυνατή δουλειά.

Για παράδειγμα η Wal-Mart και η Home Depot σκέφτονται σήμερα να εισαγάγουν ένα «σύστημα ολοκλήρωσης» που θα αντικαταστήσει τους ενδιάμεσους εργάτες μεταξύ εργοστασίου και αποθήκης.

Φθίνουν

Αρκετοί πιστεύουν ότι η αμερικανική βιομηχανία συρρικνώνεται λόγω των φθηνών προϊόντων που παράγονται στην Άπω Ανατολή, όμως αυτό απλώς επιτείνει την εξέλιξη. Τα υπαλληλικά επαγγέλματα ακολουθούν επίσης φθίνουσα τάση, αλλά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις άλλες χώρες.

Μπορεί πάντως να κατηγορήσει τα e-mail, τα κινητά τηλέφωνα και τα κάθε είδους τεχνολογικά αξεσουάρ. Ο αριθμός των αμερικανών υπαλλήλων αυξανόταν με ρυθμό 2,4% το χρόνο την περίοδο 1985-1992, αλλά την επόμενη δεκαετία ο ρυθμός έπεσε στο 0,6%. Ειδικά για τις γραμματείς δεν υπάρχει απλά μείωση του ρυθμού αλλά μείωση του απόλυτου αριθμού, αφού το 1987 υπήρχαν 5,3 εκατ. άτομα σε γραμματειακές θέσεις και το 2002 μόνο 3,5 εκατ.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 18/01/2004

Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - 1ο ΚΕΣΥΠ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2005